tirsdag den 27. september 2011

"Stormfulde højder" af Emily Brontë. -En storslået klassiker!

Det er så skønt med klassikere, at de ofte synes fuldstændigt tidløse. Det kan vel siges at være fælles for de fleste klassikere, at det selv flere hundrede år efter deres tilblivelse stadig er muligt for os, at spejle os i dem.  De fanger noget alment menneskeligt, og vi genkender os selv i personer, steder, begivenheder tværs over tidens afgrund.

"Stomfulde højder" er lige præcis sådan en klassiker. Da bogen udkom i 1847, blev den ikke vel modtaget. Læserne var bestyrtede over forfatterens samfundskritik og dens hudløst ærlige skildring af også de mere dystre kroge af menneskets sind. I "Stormfulde højder" brænder lidenskaberne på allerhøjeste blus; kærlighed,had, sorg, hævn, galskab. Det var et chok for romanens samtidige. Men der er et lys, som brænder i mørket...

Dette er historien om Catherine, datter af det bedre borgerskab, og om Heathcliff - en forældreløs sigøjnerdreng, som Catherines far drager omsorg for og inkluderer i familien. Den lyse, uskyldsrene Catherine og den mørke Heathcliff med det vanskelige sind er skærende kontraster. Alligevel er de uadskillelige. Men Heathcliff har hverken formue eller slægt og deres kærlighed er derfor umulig. Catherine må gifte sig med en anden. Heathcliffs dystre sind formørkes af bitterhed over dette 'bedrag' og han planlægger en grusom hævn over hele Catherines familie.

Dette er virkelig medrivende læsning som er svær at ryste af sig. Bestil "Stormfulde højder". Romanen findes også som lydbog på cd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar