tirsdag den 24. maj 2011

Selden Edwards: Den lille bog

"Den lille bog"  (på 461 sider) ligner ikke noget andet på markedet. I alt fald ikke noget, jeg har læst tidligere.
Der skulle gå 34 år for forfatteren Shelden Edwards før et forlag ville udgive "Den lille bog". Bogen blev en bragende succes, da den endelig udkom.

Og hvad handler bogen så om? Ja, glem alt om et dækkende handlingsreferet. Dertil er bogens enorme indhold alt for herligt indviklet og finurligt.

Hovedpersonen - Frank Standish Burden III - til daglig kaldet Wheeler, er en legendarisk rockstjerne, et baseball-fænomen, arving til en millionformue, forfatter og filosof, søn af en berømt afdød krigshelt og en engelsk-jødisk pacifistisk mor. Ikke så lidt, vel?

Bogen starter i San Francisco i 1988 med lange tilbageblik til Wheelers barndom - og pludselig befinder vor hovedperson sig på mystisk vis i Wien i 1897. Hvordan det sker, får læseren ikke at vide.
Wien - denne glitrende storby, så  rig på musikalsk liv, så fyldt med respekt for de gamle ærværdige traditioner og omgangsformer og osende af klassisk dannelse og kulturelle rigdomme.

Wheeler møder på grund af denne tidsforskydning sin egen far, som blev tortureret ihjel af Gestapo i det besatte Frankrig; han møder sin kontante og altid usympatiske bedstefar; han møder og indleder et forhold til en dragende amerikansk kvinde (et incestuøst forhold, viser det sig senere).
Wheeler møder bl.a. også Sigmund Freud, Gustav Mahler, Mark Twain og Adolf Hitler som 8-årig.
Og da Wheeler jo er rejst tilbage i tid fra 1988, kender han jo historiens udvikling for alle bogens personligheder og véd, hvilke fatale og fygtelige konsekvenser nogle af deres handlinger vil få for eftertiden. Men andre ord - Wheeler står midt i processen; han kender facit, men lader stå til. Han kunne have ændret historien gang, men gjorde det ikke.

"Den lille bog" er et fabulerende kaos af overraskende hændelser og forunderlige tildragelser. Den er rablende,; den er humoristisk; den er intens og grotesk. Jeg skulle holde tungen lige i munden under læsningen, men kors - hvor var det dog umagen værd. For mig var det en fantastisk oplevelse at få så megen filosofi og kulturelt tankegods ind under huden på en så fascinerende måde.
Jeg blev beriget og betaget. Jeg vil varmt anbefale "Den lille bog".

Du klikker hér, hvis du vil reservere bogen

Ingen kommentarer:

Send en kommentar