tirsdag den 24. maj 2011

Sara Gruen: "Vand til elefanterne" - årets roman!

"Vand til elefanterne" blev i 2006 kåret som årets roman i USA. Den udkom på dansk to år senere og blev også en kæmpesuccess herhjemme. -Af gode grunde. Den er helt fantastisk!


Den 90-årige Jacob Jankowski beretter om sit liv og om, hvordan han som ung dyrlægestuderende blev tvunget til at forlade sit hjem og sine planer for fremtiden.


I 1930'ernes depression i USA er det umuligt for den unge Jacob at få job. Han er forældreløs, hjemløs, sulten og på sammenbruddets rand. Ved et utroligt tilfælde får han dog muligheden for at rejse med cirkus Benzini som dyrepasser. Jacob får ansvaret for at passe cirkussets hovedattraktion - elefanten Rosie. Han er lykkelig over at have fået job og fascineres hurtigt af cirkusverdenens lys og mystik. Alle i cirkus Benzini frygter dog cirkusdirektørens onde lune. Det viser sig, at cirkusdirektøren, August, kæmper med voldsomme indre dæmoner à la Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Jacob forelsker sig tragisk og hovedkulds i cirkusdirektørens unge kone, primadonnaen Marlena, som er ulykkelig i sit ægteskab med den grusomme August. Jacob og Marlena indleder en skæbnesvanger affære, som truer med at koste dem begge livet.


Jacob Jankowskis livshistorie er en medrivende fortælling om jagten på frihed og altopslugende kærlighed.





"Vand til elefanterne" er siden blevet filmatiseret og havde premiere i de danske biografer d.5.maj 2011. Ofte opleves filmatiseringer af gode romaner som fiaskoer, men "Vand til elefanterne" gør sig virkelig godt på det store lærred. Den storslåede cirkusverden fuld af blinkende lys, farver, illusioner og mystik bliver om muligt endnu mere levende på film. 30'er-musik toner frem til levende billeder af swing-dansende par, charleston-kjoler, palietter, glitter og halsbrækkende stunts. Filmen er i øvrigt stjernebesat med dygtige skuespillere som alle leverer en meget overbevisende præstation. -Den kan varmt anbefales! Traileren kan ses her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar