onsdag den 18. maj 2011

Evans, Diana: 26a - fantastisk, engelsk debutroman

Hvor jeg nyder at opdage helt nye romaner af forfattere, jeg ikke anede eksistensen af. Sådan en størrelse er romanen 26a af den engelske forfatter Diana Evans (f. 1972) - hendes debutroman fra 2005 – som netop er kommet på hylderne i dansk oversættelse.

Prisbelønnet i sit hjemland som årets bedste debutroman , hvor anmeldelserne talte om ”en litterær sensation”, ”uendelig intens”, ”både sjov og bevægende – og skal helst læses med en pakke kleenex ved hånden”.

Store ord i maj, men hvor er jeg bare helt enig. Det her er en fantastisk roman med et helt vidunderligt sprog!

De enæggede tvillinger Bessie og Georgia Hunter bor på kvisten i nr. 26a på Waifer Avenue i 1980’ernes London. Et sted med hemmeligheder, nektariner og jordbærduftende sækkestole. Nedenunder er der ikke meget harmoni. Deres nigerianske mor forsøger på mystisk vis at lindre længslen efter sit hjemland. Og deres britiske far strammer grebet om fjernbetjeningen eller vandrer hvileløst rundt i stadig kamp mod de indre dæmoner.

I den første del af romanen er pigerne små, og her er sjove og finurlige anekdoter beskrevet lige som børn ser verden. I den sidste del af bogen, som hedder “Den bedste del”, kommer tvillingernes forskelligheder til udtryk og her sker det uundgåelige. Hvad der sker, afslører jeg ikke, men det er absolut langt mere dystert end den første del af bogen. Her er ingen happy ending, men her er stort forfattertalent, en sans for detaljer - en både sjov og bevægende roman.

Du kan reservere bogen her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar