mandag den 11. juli 2011

Colm Tóibin. Brooklyn


Den unge pige Eilis forlader i 1950'erne sin irske fødeby, søster og mor og sejler med damperen til Brooklyn, New York. I den amerikanske storby er der udsigt til job og uddannelse. Toibins spinkle og smukke roman fortæller om rejsen ind i fraværet: fraværet af hjembyen, af familien og vennerne. På tæt hånd følger vi Eilis, da hun bliver søsyg på damperen, da hun bliver indlogeret på et irsk pensionat med en emsig værtinde, og da hun starter som ekspeditrice i et stormagasin. På et tidspunkt får hun et voldsomt anfald af hjemvé, men lidt efter lidt finder hun sig til rette og bliver glad for sin nye tilværelse. Hun bliver kæreste med den italinsk-amerikanske Tony og begynder på aftenskolekurser i bogføring. Men som altid hos Tóibin har eksilet sin pris. Når den amerikanske drøm bliver til virkelighed, bliver den irske provins til en drøm. Tóibin skitserer eksilets evige problem: den dobbelte hjemløshed, hvor det nye forbliver fremmed, mens det gamle forvitrer til ukendelighed.
Da der sker et dødsfald i familien, bliver Eilis nødt til at tage tilbage til Irland, hvor hun møder en ny mand, som vil giftes med hende.Eilis står nu i et nyt dilemma. Hvad skal hun nu vælge? Familien og trygheden i Irland eller den nye verden med de gode fremtidsmuligheder? Jeg skal ikke afsløre noget her.
'Brooklyn' er en vidunderlig lavmælt psykologisk roman, som man har meget svært ved at lægge fra sig. En rigtig god bog til sommerferien.
Reserver

Ingen kommentarer:

Send en kommentar