onsdag den 24. februar 2010

Ida Jessen: Børnene


"De gyldne laurbær" - en pris, der uddeles af de danske boghandlere, gik i år til forfatteren Ida Jessen for hendes seneste roman "Børnene".
"Børnene" er en selvstændig fortsættelse af romanerne "Den der lyver" og "Det første jeg tænker på", men det går snildt an at læse "Børnene" for sig selv, som jeg har gjort.

I romanen flytter sundhedsplejersken Solvej til Hvium for at være tættere på sin datter Christiane, som bor her med sin far og dennes nye kone.
Solvej har år tilbage forladt familieidyl og ægteskab til fordel for en affære med en gift mand. Lidenskaben vandt over moderskabet, og dette skisma følges gennem hele romanen. Væsentlige og tabubelagte spørgsmål om det tvingende nødvendige - men til tider højst upassende - forhold mellem moderskab og liderlighed tages op.
Er man en dårlig mor, hvis man følger sin lidenskab? Har barnet ret til at vende sin mor ryggen efter at være blevet svigtet til fordel for en stormende forelskelse?
I sit arbejde som sundhedsplejerske bliver Solvej ofte konfronteret med mor-barn-forholdet. Hvornår er der tale om svigt? Hvornår griber man ind? Hvornår - om nogensinde - kan man komme med den værste kritik af alle: du er en dårlig mor.

Ida Jessen er mageløs til at skildre de allermest intime relationer mellem mennesker, så ordløse de end kan være. Den opslidende og fortærende kærlighed mellem forældre og børn, mellem elskende, mellem ægtefæller.

Samtidig belyser romanen effektivt, hvilke vidtrækkende konsekvenser ens handlinger kan have, og hvor svært det kan være at forstå omfanget af dem.

Ida Jessens måde at skildre alle disse menneskelige relationer og egenskaber på er helt fantastisk.

Jeg synes bogen er mesterlig i sin beskrivelse af vi almindelige kvinder anno 2000 - på godt og ondt. Ida Jessen har virkelig fortjent de laurbær - tillykke.
Reserver bogen hér
Er du mere til lydbøger, kan du reservere hér

Ingen kommentarer:

Send en kommentar