mandag den 15. februar 2010

Bundfrossen krimi fra Island



Der er frostgraden udenfor mit vindue, og der er i sandhed frostgrader i Arnaldur Indridasons nyeste krimi "Vinterbyen".

I Arnaldur Indridasons femte krimi med den melankolske kriminalinspektør Erlandur Erlandurson kan vinteren næsten siges at være den egentlige hovedaktør. Folk går og skutter sig, det sner og sner hele tiden, og alt er bare så iskoldt og dunkelt. Man sidder næsten selv og skutter sig i lænestolen - knugende vinter, knugende historie.

En bidende kold januardag i Reykjavik bliver en lille thailandsk dreng stukket ned foran det boligkompleks, han boede i.
Erlendur og hans efterforskningshold opfatter drabet som en sag med racistisk motiv og bevæger sig ud i et multikulturelt Reykjavik, hvor spændingerne er voldsomme - også blandt lærere og elever på drengens skole.
Pludselig forsvinder drengens storebror. Gemmer han sig, eller er der sket endnu en forbrydelse?
Sagen om de to thailandske brødre ripper op i Erlendurs egen historie. Hans bror forsvandt sporløst i fjeldet, da de var drenge, og Erlendur er aldrig sluppet af med sin skyld - eller holdt op med at lede efter ham.

Arnaldur Indridason er Islands førende krimiforfatter.
Den socialrealistiske side af sagen med mennesker på godt - og her især på ondt - beskrives alsidigt.
Karaktererne er komplekse og genkendelige, og de mange dialoger fungerer naturligt og flydende. Sproget er klart og enkelt, og persontegningerne er gribende i al deres mørke.
Jeg synes hans romaner er vidunderlige på trods af al deres gru.

Hvis du klikker på disse links nedenunder, kan du reserverer bøgerne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar