søndag den 31. januar 2010

Salingers "Forbandede ungdom" - en ungdomsklassiker


Den amerikanske forfatter J.D. Salinger, der især blev kendt for sin roman "Forbandede ungdom"er død. Salinger døde i New Hampshire i onsdags i en alder af 91 år.

I min glade ungdom var ’Forbandede ungdom"’ en slags "bibel" for os. En kultbog nærmest. Vi læste bogen i gymnasiet i forbindelse med vores engelskundervisning - og det var guf. Hvilken vidunderlig og tankevækkende historie ... Vi tog den til os!

Hovedpersonen Holden Caulfiled kommer fra en privilegeret baggrund og er både intelligent og talentfuld. Alligevel har han svært ved at finde sig til rette i verden. Han er allerede blevet smidt ud fra flere skoler, og da vi møder ham i romanen, er det netop sket igen.

Holden står nu over for at blive smidt ud fra den fornemme elitekostskole, som hans bekymrede forældre har indskrevet ham på i håb om at få sat lidt skik på deres utilpassede søn. Holden beslutter sig for at stikke af fra den forhadte skole og drager til new York.

Det bliver begyndelsen på en både morsom og tragisk odyssé, der – forstår vi – ender med, at Holden får et nervøst sammenbrud, eftersom han fortæller sin historie i tilbageblik fra et hospital, hvor han prøver at komme til kræfter igen.
Det lyder trist, men er det ikke, tværtimod er romanen sært opløftende. Holden er nemlig en uforglemmelig figur, der med en rørende uskyld og knivskarpt vid konstant formår at udstille sin omverdens forlorenhed.
Teenagere har siden bogen så dagens lys kunnet spejle sig i Holdens kamp for at klare den vanskelige overgang fra barn til voksen.

Klaus Rifbjerg nyoversatte Salingers roman i 2004, hvor den fik titlen "Griberen i rugen".




Ingen kommentarer:

Send en kommentar