mandag den 4. januar 2010

Bodil Steensen-Leth: Fem år i Berlin


Berlin - min "anden" hovedstad. Jeg tager et smut til Berlin så ofte, jeg har råd til det. Denne tumultagtige storby fascinerer mig ud over alle grænser.

Af den grund læser jeg også gerne romaner, der foregår i og omkring Berlin. Og hér vil jeg gerne anbefale én af slagsen, nemlig:




Juristen Steensen arbejder som legationsråd på Det Danske Gesandtskab. Fem år i Berlin følger ham og de øvrige personer fra foråret 1940 til krigens afslutning fem år senere.

Med Steensen som midtpunkt og ikke mindst hans nære forhold til den tyske modstandsbevægelse væves krig, skæbner og kærlighedsforhold sammen i et dramatisk forløb. Ingen lades upåvirket af krigen.

Hvem kan forføres af den nazistiske tankegang, og hvem modstår? Hvor store ofre er den enkelte villig til at yde for at undgå knæfaldet for nazismen? Enten at kæmpe imod eller med Hitler.

Fem år i Berlin er en i dansk sammenhæng usædvanlig roman om Anden Verdenskrig.

Gennem personerne beskrives "det andet Tyskland" - det ikke-nazistiske. Efter Hitlers magtovertagelse i 1933 var tyskerne i realiteten endnu mere ufrie end befolkningerne i de okkuperede lande.

Disse havde trods alt håbet om en lykkeligere fremtid, når de engang blev befriet. For "det andet Tyskland" var der intet håb. Med tysk sejr ville undertrykkelsen og diktaturet fortsætte, mens tysk nederlag var ensbetydende med ufattelig nød og lidelse.

Romanen er baseret dels på research og arkivstudier, dels på samtaler med forfatterens svigerfar - der var legationsråd i Berlin fra 1939 til 1945 - og andre modstandere af nazismen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar