lørdag den 24. april 2010

Ian Rankin: Mellem venner


Den skotske forfatter Ian Rankin har nu afsluttet serien om John Rebus. De 15 bind med den egenrådige og lidt misantropiske Detective Inspector som hovedperson viste os også et Edinburgh med både dag- og natsider i fuld udfoldelse. Så Rankin kan meget vel have oparbejdet en trang til at skrive noget lidt anderledes.

Og hans seneste, "Mellem Venner" er da også lidt anderledes, men også kun lidt, for en egensindig vicekriminalkommisær har stadig en central placering i denne sag, som grundlæggende handler om kunstforfalskning, et kup i Scottish National Gallerys arkiv og den grådighed, der ofte følger med, når noget synes at gå godt.....

Der er i spillet også en 'sort hest', som indimellem kalder på smilet, og det er man bestemt ikke vant til med Rankin, og i det hele taget er tonen knap så sammenbidt og bidsk som i bøgerne om John Rebus, her og der er den endda morsom. Men stadig kan Rankin skrue en historie sammen, så man sidder helt fremme på stolesædet. Og så er hans sprog (som altid) en fornøjelse, også i oversættelsen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar