fredag den 9. april 2010

9. april 1940


I dag - den 9. april - er det 70 år siden det nazistiske Tyskland besatte Danmark.
Tyske fly spredte en sværm af "Oprop!"over det ganske land, hvori den tyske kommandør, general Kaupitsch, søgte at retfærdiggøre den tyske besættelse.
Angrebet, der havde kodenavnet "Weserübung", blev indledt tidligt om morgenen kl. 4.00.
Aktionen var et overraskelsesangreb.

I Danmark kom kun enheder i Sønderjylland og Livgarden ved Amalienborg i egentlig kamp. Kongen og regeringen protesterede, men kl. ca. 6.00 besluttede regeringen at bøje sig. Danmark var dermed besat.
Tyskland indsatte omkring 40.000 mand, heroverfor stod under 4.000 danske, de fleste af disse i Jylland. Kun i Sønderjylland gjorde danske tropper regulær modstand, som varede indtil først på formiddagen, hvor de sidste troppeafsnit fik meddelelse om den danske kapitulation. 16 danske soldater faldt og 23 såredes. De tyske tabstal kendes ikke.
På Hillerød Bibliotekerne har vi et væld af god litteratur om Danmarks Besættelse. Det meste af faglitteraturen er opstillet i gruppe 96.71 i selve voksenafdelingen, hvor du selv kan gå "og græsse". Du skal blot vide, at vi også har meget godt om emnet i vores store magasin i kælderen. Spørg blot bibliotekaren - som du vèd, hjælper vi dig meget gerne.
Nedenfor få du et par smagsprøver på faglitteratur om Danmarks Besættelse:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar