tirsdag den 1. november 2011

Steinunn Sigurdardóttir: Den gode elsker

Bogens hovedperson – Karl Astason – er en succesrig forretningsmand.

Som tyveårig mister han (en typisk mors dreng) sin højtelskede mor, og samtidig slår ungdomskæresten Una pludseligt op med ham. Han mister de to eneste kvinder, han emotionelt og intenst har elsket og har knyttet hele sit følelsesregister til. Freud, Ødipus, moderbindinger og moderbilleder er en tung last i hans bagage.

Derfor har Karl valgt at bygge hele sit voksenliv op efter et nøje fastlagt mønster. Han bliver en kontrolfreak. Karl er en smuk mand - velhavende, stilfuld, åndrig og gennemkorrekt. Han kontrollerer sit liv med så hård hånd, at man som læser næsten må skrige.

Karl er single, men har et utal af elskerinder. Han er ”den gode elsker” og en Guds gave til alle kvinder, hvad angår sex. Hér er han topprofessionel. Men følelseskold ud over alle grænser. Det er rendyrket elskovsteknik. Korrekt service - intet andet. Han giver ikke sine mange elskerinder en tøddel af sine tanker, håb, drømme. Og hver elskerinde får kun tildelt tre gange! Så er det ud af klappen.

Karl gemmer hele sin indestængte kærlighed til sin ungdomskæreste – Una – som for ham var, er og vedbliver at være den eneste ene. Og som han i alle de mellemliggende år konstant tænker på, drømmer om og i dén grad håber på at møde igen.

Og Karl møder Una igen. Han får endelig bingo i det store kærlighedslotteri. Og vi læsere føler åndeløse med i udviklingen af denne morsomme, groteske, intense og vidunderlige kærlighedsgenforening.

Bogens persongalleri rummer et hav af ”skæve”, ikke helt almindelige typer. Under læsningen sad jeg jævnligt og kluklo – og det er jo som bekendt ikke det værste.

”Den gode elsker” er en betagende historie om kærlighedens væsen – om det moderne menneskes kvaler med kærligheden i alle den forskellige afskygninger og konstellationer – om adskillelse, ensomhed og savn – og om den totale, berusende lykke.

Bogen er meget nem at læse. Den er lun, rørende og vedkommende.
Jeg følte det så befriende og varmt at læse om denne store passion. Det er da vidunderligt, når kærligheden lykkes.
Vil I ikke give mig ret i det?

Reserver ”Den gode elsker” hér

Ingen kommentarer:

Send en kommentar