fredag den 17. december 2010

tomas espedal - mod kunsten


I øjeblikket er det Norge, som man skal vende sig mod, hvis man er til den gode litterære roman. Hvis man godt kan lide Per Petterson og Lars Såbye Christensen, så kan man forsætte med disse to forfattere: Tomas Esperdal og Carl Frode Tiller.
Tomas Espedals 'Mod kunsten' er en kunstnerisk og indtrængende bog om sorgbearbejdelse, skriveprocesser og vejen mod kunsten.
"Vi har det tilfælles min datter og jeg, at vi begge har mistet vores mødre”, sådan skriver forfatteren indledningsvist. ’Mod kunsten’, med undertitlen ’notesbøgerne’, er delt i to: april og september. Jeg-fortælleren mister sin mor i april, datteren sin mor i september.
Forfatteren/jeg-fortælleren flytter ind i et lille hus på Askøy for at tage sig af teenage-datteren, han flytter ind i en hverdag, hvor alt ligger i faste rammer og rutiner. Lammet af sorg og savn forsøger han at påtage sig, ikke bare rollen som far, men også rollen som en slags mor: altid hjemme, altid til stede, altid optaget af huslige gøremål - ikke just noget der falder naturligt for en forfatter.
I dette poetiske og selvbiografiske skriveprojekt, skriver Tomas Espedal om sorg og længsel, når livet tager en af sine sværeste drejninger, og det er der kommet en smuk og original bog ud af.
Bogen vandt den norske kritikerpris og var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris 2010.

Reserver bogen her.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar